Sauny a saunovanie


Prečo sa v lete potiť v saune?

Možno si pomyslíte, že tepla máte v lete akurát tak dosť. Prečo ísť ešte aj do sauny? Pravdou však je, že počas horúcich dní práve sauna upraví vašu termoreguláciu, takže vám nebude až tak teplo. Okrem toho, podporí váš imunitný systém a pomôže aj pri chudnutí. Jej účinky sa na vašom tele prejavia okamžite. Zlepší vzhľad vašej pokožky, látkovú výmenu a tiež prúdenie krvi a lymfy.

 

Pravidlá pri saunovaní

Keďže v saunách je oproti bežnému okoliu oveľa vyššia teplota, treba mať pri saunovaní svoj systém. Každý totiž znáša teplo inak. Preto by ste saunovanie mali začať pohárom vody.

Odporúča sa v suchej saune s teplotou nepresahujúcou 100°C pobyt do 20 minút. Tí, ktorí už majú nejaké to saunovanie za sebou, si môžu predĺžiť pobyt na 30 minút. Netreba však zabúdať na oddych, ktorý by mal trvať minimálne 10 minút, schladiť sa studenou sprchou či ľadovou fontánou a opäť si dať pohár vody.

 

Vezmite aj svoje deti

Saunovanie nám formou potenia pomáha eliminovať toxíny a teplo napomáha telu regenerovať sa. V podstate ide o podobný spôsob, akým v našom tele pracuje zvýšená teplota, teda prirodzenou cestou a aktívne bojuje proti vírusom. Zrýchľuje krvný obeh, činnosť srdca, uvoľňujú sa svaly, zmierňujú sa bolesti šliach.

Málokto si uvedomuje, že sauna je vhodná aj pre deti. Posilňuje ich imunitný systém a rovnako pomáha pri dýchacích problémoch, ktorými veľa detí trpí. Pobyt v saune by mal byť kratší, približne do 10 minút, a čo je dôležité, do sauny by nemali ísť deti, ktoré ešte nevedia popísať svoje pocity v prípade slabosti či nevoľnosti. Pre deti je zo začiatku najlepšia biosauna, čo je zjednodušene povedané kombinácia fínskej a parnej sauny. Má nižšiu teplotu, ale má relatívne vyššiu vlhkosť. Je výborná pre uvoľnenie svalstva a psychiky a pôsobí priaznivo na regulovanie krvného obehu.

 

Druhy sáun

Existuje veľa druhov sáun, či tzv. saunových zážitkov. Medzi tie najzákladnejšie patrí suchá/fínska sauna, kde je základom horúci vzduch až do teploty 110°C, ktorý postupne zvyšuje teplotu tela a cirkuláciu. Saunovanie by preto malo byť neoddeliteľnou súčasťou pravidelnej detoxifikácie tela. Naviac pri potení telo spotrebuje až 600 kalórií za hodinu. Pre tých, ktorí sa potešili, pamätajte, že sa neodporúča viac ako 20 minútový pobyt v saune.

Hlavnou charakteristikou mokrej sauny tzv. parného kúpeľa je vysoká vlhkosť vzduchu až 100% a teplota je oveľa nižšia ako v suchej saune. Jej benefitom je uvoľňovanie dýchacích ciest, pomáha ľudom trpiacim astmou alebo ochorením priedušiek. Je tiež vhodnou podpornou metódou pri chudnutí.

Infračervená sauna zase funguje na princípe pôsobenia infražiarenia, ktoré preniká priamo do tela. Jej použitie je výborné pred cvičením, ako rýchle zahriatie svalov, či po ňom, zase na následnú regeneráciu. Telo reaguje v infrasaune oveľa rýchlejšie, veľa ľudí ju znáša lepšie ako klasickú saunu, keďže k poteniu dochádza za kratší čas a pri nižších teplotách. Pri jej použití sa odplavuje oveľa viac toxínov, dokonca tvrdých kovov. Ľahšie sa v nej dýcha a tiež menej dráždi oči.

 

Saunovanie si zamilujete

Saunovanie má veľmi blahodarné účinky aj na našu pleť. Tým, že sa zrýchľuje cirkulácia, naše pleťové bunky sú lepšie prekrvované a vyživované, zlepšuje sa produkcia kolagénu, potrebného na udržanie elasticity pokožky a v neposlednom rade z pleti sa potením odplavuje veľa škodlivých látok. Zvlášť ľudia trpiaci na akné, zaznamenávajú po pravidelnom saunovaní viditeľné zlepšenie.

Uvidíte, že si saunovanie zamilujete aj počas letných dní. Prospieva nielen vášmu telu, ale aj duši. Pobyt v saune pomáha odstraňovať nervozitu a doslova vyplavuje nahromadený stres. Tak prečo by ste si mali tieto výhody v lete odopierať?



Spať na zoznam článkov